• Spelregelbewijs

  Basketball is een fantastische sport, maar spelregel technisch ook een lastige sport. Op het veld is er soms discussie tussen spelers en scheidsrechters over de spelregels. Meer kennis van de spelregels zorgt voor meer begrip voor beslissingen van de scheidsrechters en maakt onze sport dus leuker, veiliger en positiever. Het spelregelbewijs maakt basketballers vertrouwd met de spelregels van onze sport.

  Het spelregelbewijs wordt aangeboden via FlowSparks, de Elektronische Leeromgeving (ELO) van Basketball Nederland. Alle spelende leden van 13 jaar en ouder hebben automatisch toegang tot de omgeving waarin het spelregelbewijs behaald kan worden. Ook niet spelende leden, of leden die jonger zijn dan 13 jaar, kunnen door de verenigingen vrijwillig worden aangemeld, mits zij als lid geregistreerd staan in Sportlink.

  Spelregelbewijs verplicht

  Het spelregelbewijs is verplicht gesteld voor alle spelende leden vanaf 14 jaar.

  Vanaf seizoen 2022-2023 wordt er na iedere wedstrijd gecontroleerd of een speler die heeft meegedaan in het bezit is van een spelregelbewijs. Wanneer een speler heeft meegedaan, terwijl deze speler geen spelregelbewijs heeft, wordt een waarschuwing genoteerd en per e-mail kenbaar gemaakt aan de verenging en aan de speler zelf. In totaal worden 7 waarschuwingen gegeven. Spelers krijgen op die manier de tijd om alsnog het spelregelbewijs te halen. Ook nieuwe leden krijgen zo voldoende tijd om aan de verplichting te voldoen. Wanneer een speler voor de achtste keer meespeelt, zonder spelregelbewijs, wordt de speler aangemerkt als ongerechtige speler. Dit betekent dat het team de wedstrijd verliest met 20-0 en een boete ontvangt.

  Inloggen voor het spelregelbewijs

  Heb je problemen met inloggen in Flowsparks, stuur dan een e-mail naar: opleidingen@basketball.nl

  Een speler die het spelregelbewijs dient te halen, ontvangt automatisch een e-mail vanuit het systeem FlowSparks. Dit zijn alle spelende leden vanaf 13 jaar tot en met 24 jaar. Met behulp van de ontvangen e-mail kan het lid een account aanmaken. Met dit account krijgt de speler toegang tot FlowSparks. Als een lid later nogmaals wil inloggen in FlowSparks, dan kan dat via deze link: https://login.flowsparks.com/.

  Heb je de e-mail niet ontvangen?

  • Je ontvangt de e-mail op het mailadres dat geregistreerd staat in Sportlink (dit heb je doorgegeven aan de ledenadministratie). Zorg er dus voor dat je in de juiste inbox kijkt.
  • Controleer of de e-mail misschien in je spam folder zit
  • Wil je een ander e-mailadres laten registreren in Sportlink, geef dit dan door aan: lidmaatschap@cady73.nl

  Is het e-mailadres in Sportlink correct, maar kun je de e-mail niet vinden?

  • Ga naar https://login.flowsparks.com
  • Klik op Wachtwoord vergeten
  • Vul het e-mailadres in dat bekend is in Sportlink en ontvang een nieuw wachtwoord per e-mail.

  Behoor je niet tot de doelgroep 13-24 jaar of heb je je spelregelbewijs al, maar wil je wel de cursus doorlopen?

            - Afdeling: NBB Afdeling Landelijk

            - Type: Opleidingen en inschrijvingen

            - Categorie: FlowSparks

            - Subcategorie: Spelregelbewijs

  • Klik op het groene bolletje midden op de kaart om je aan te melden.
  • Binnen 24 uur ontvang je een e-mail met de link om in te loggen.

  Indeling van de cursus

  Het behalen van het spelregelbewijs bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte krijgt de speler uitleg over de verschillende regels en reglementen die onze sport kent. Hierbij wordt alleen ingezoomd op onderwerpen die voor elke basketballer bekend moeten zijn. Zo leert de speler over de loopregel, de tijdsregels en de verschillende persoonlijke fouten. De uitleg in tekst wordt ondersteund door plaatjes en filmpjes. Aan het eind van een onderdeel krijgt de speler enkele oefenvragen om te testen of de uitleg voldoende is begrepen.

  Wanneer de speler denkt voldoende kennis te hebben opgedaan kan de eindtoets gemaakt worden. In de eindtoets krijgt de speler 30 vragen over de spelregels. De vragen bestaan uit tekstvragen en videovragen. Wanneer de speler de test heeft behaald, is het spelregelbewijs behaald! Je ontvangt een bewijs van deelname via de e-mail.

  De hele module van het spelregelbewijs kan ook in de Engelse taal worden gedaan. Daarvoor moet bij de persoonlijke instellingen de taal worden gewijzigd in Engels.